İzmir SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

SİBER SALDIRILARA KARŞI ÖNLEM TATBİKATI YAPILDI…

Güncelleme Tarihi: 21/11/2018

Hastanemizde gerçekleşebilecek olası siber saldırı durumlarına karşı önlem almak ve hazırlık sağlamak amacıyla tatbikat yapıldı.

Hastane Olay Yönetim ekibi, Bilgi –İşlem, Teknik Servis ve Sivil Savunma birimlerinin birlikte yürüttüğü tatbikat; masa başında yapılan incelemelerle başlayarak sahada devam etti.

Tatbikat senaryosuna göre; saat 11.00’de bilinmeyen bir nedenden kaynaklı olarak hastane bilgi işletim sistemi kilitlendi. Verilen acil uyarı ile birlikte tatbikat ekibi devreye girdi. Durumla ilgili inceleme başladı. Hastane Bilgi Yönetim Sisteminin (HBYS) devre dışı kalması nedeniyle manüel hastane sistemine geçilerek, durumdan kaynaklı gelişebilecek işleyiş aksamaları engellendi. Yapılan inceleme sonucunda; “WannaCry” adlı virüsün hastane ağına bulaştığı tespit edildi. Yaklaşık iki saat süren çalışma sonrasında söz konusu virüsün temizlenmesi sağlandı ve hastane bilgi işlem sistemi güvenli bir şekilde eski işlevine geri döndürüldü. Saha tatbikatının ardından değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Tatbikat ile ilgili değerlendirme yapan hastane Başhekimi Eğt. Gör. Uzm. Dr. Enver Yalnız : “ Siber saldırı, bilişim düzeyinde ciddi sorunlara yol açan, günümüz için önemli bir tehdit unsurudur. Bu tür saldırılarda hastane sistemleri çalışamaz duruma gelmektedir. Hastanemizin en yoğun birimi Acil servisteki sistem üzerinden tatbikatı gerçekleştirdik. Tehdit karşısında manuel sisteme geçerek, hasta yoğunluğunu ve hastane işleyişini etkilemeden bir çalışma yürütüldü. 2 saat süren tatbikat sırasında Teknik servis ve Bilgi- İşlem konusundaki bilgi ve beceriler ölçüldü. Siber saldırıda hastane bilgi yönetim sisteminin devre dışı kalması ve ne zaman sistemin geri döneceğinin bilinmediği bir durumda hastanede yaşanacak sorunlar ve çözüm önerileri arandı. Bilgi İşlemden sorumlu teknik ekibin çalışmalarında oto kontrolün yapılması, sistemin çökmesi durumunda neler olabileceği görülmek istenmiş, çalışmalar sistemli ve başarılı bir şekilde sürdürülmüştür. Tatbikatta görevli tüm arkadaşlarıma katkılarından ve çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.”