SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

6.Göğüs Hastalıkları Kliniği' miz Medimagazin' de Tanıtıldı...

Güncelleme Tarihi: 30/04/2018

Medimagazin' nin bu ay ki" Klinikler" köşesinde hastanemizin " 6. Göğüs Hastalıkları Kliniği" ne yer verildi. Klinik Şefi Eğt. Gör. Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Medimagazin' nin sorularını yanıtladı.

Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?

Kliniğimizin tarihçesini hastane tarihçesiyle anlatmak daha doğru olacaktır. 1910 yılında bulaşıcı hastalıkları olan hastaların tecrit edildiği 10 yataklı barakalar şeklinde kurulmuş olan hastane, günümüze kadar birçok revizyon ve ekleme ile son hâlini almıştır. Göğüs hastalıkları,  göğüs cerrahisi ve yoğun bakım yan dallarında uzmanlık eğitimi verilmekte olan hastanemizde; yaklaşık 80 dönüm geniş, yeşil bir bahçe içerisinde, 21 farklı binada ve büyük çoğunluğu banyolu iki kişilik odalar şeklinde olan 400 hasta yatağı ile hizmet sürdürülmektedir. Yılda yaklaşık olarak 630.000 poliklinik, 50.000 acil servis ve 16.000 yatan hastaya tıbbi bakım hizmeti verilmekte ve yaklaşık 10.000 ameliyat gerçekleştirilmektedir.  Hastanemizde yaklaşık 60 yıldır göğüs hastalıkları ve tüberküloz eğitimi verilmektedir. Kliniğimizden uzmanlığını alan birçok uzman doktor, hâlen ülkenin çeşitli bölgelerinde görev yapmaktadırlar. Bu yıl emekli olan Hocamız Dr. Ayşe Özsöz’den aldığımız bayrağı biz de daha ileriye taşımaya gayret ediyoruz.

Kliniğinizde kaç yıldır asistanlık eğitimi veriliyor?

Yaklaşık olarak 1955 yılından beri asistanlık eğitimi veriliyor.

Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?

Kliniğimizde iki doçent, altı uzman ve beş asistan doktor ile hizmet vermekteyiz.

Yardımcı personel durumunuz nedir?

On hemşire, altı temizlik görevlisi ve bir tıbbi sekreter ile birlikte görev yapıyoruz.

Eğitim programınızı nasıl yürütüyorsunuz?

Tıpta Uzmanlık Eğitim Kurulu tarafından planlanan ve eğitim sorumlusu tarafından takip edilen bir eğitim programımız var.

Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?

Hastane olarak 50 cerrahi bölüme, 234 göğüs hastalıkları bölümüne ait toplam 284 yatak (yan dallar ve diğer branşlara ait hasta yatakları hariç) sayımız mevcut. Kliniğimizde ise 35 yatağımız var. Yıl boyunca yüzde 90’ın üstünde bir doluluk oranı ile hizmet veriyoruz.

Yıllık poliklinik sayınız ortalama nedir?

Hastane olarak göğüs hastalıkları bölümünde yıllık ortalama poliklinik sayımız 119.651,   klinik olarak yıllık ortalama poliklinik sayımız ise 11.590’dır.

Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?

Klinikler, yoğun bakım ve acil serviste uzman doktor ve asistanlarımız nöbet tutuyorlar. İlk yıl asistanı ayda yedi nöbet tutuyor.

Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?

Türk Göğüs Hastalıkları Yeterlik Kurulunun belirlediği Çekirdek Eğitim Müfredatı doğrultusunda ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi ile de entegre olarak asistan eğitimini gerçekleştiriyoruz.

Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?

TUKMOS Müfredatı doğrultusunda asistan rotasyonlarını planlıyoruz.

Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayılarınız nedir?

2017 yılında üçü “Science Citation Indeks”te yer alan olmak üzere dört adet uluslararası araştırma makalesi, bir adet de ulusal araştırma makalesi yayımlandı. Bu yıl ulusal kongrelerde sekiz adet bildiri sunuldu. Hâlen çeşitli dergilerde değerlendirilme aşamasında olan 18 adet makalemiz mevcuttur.

Kongrelere katılabiliyor musunuz?

Her yıl yurt içi ve yurt dışı kongrelere bildirilerimiz ile katılım sağlıyoruz.

Kliniğinizde tıbbi cihaz açısından durumunuz nedir?

Hâlen fiberoptik bronkoskopi, endobronşiyal ultrasonografi, elektrokoter, argon plazma koagülasyon, kriyoterapi, pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografi, Linac radyoterapi cihazı başta olmak üzere branşımızın ihtiyaç duyduğu tıbbi donanımı kullanıyoruz.

Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Hangi branş olursa olsun, asistan arkadaşların uzmanlık eğitimi hususunda hedeflerini doğru koymalarını, kararlı olmalarını tavsiye ediyorum.

Ayrıca sizin özellikle eklemek istediğiniz, kliniğinize ait paylaşmak istediğiniz detay bir bilgi var mı?

Hastanemiz yıllarca hizmet ağırlıklı olarak çalıştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altına girmesi, akademik açıdan yeni bir soluk getirdi. Son dönemde beş yeni arkadaşımız doçentlik unvanına layık görüldüler. Klinik araştırmaların, akademik yükselmelerin artarak devam etmesini diliyorum.

Klinik Künyesi

Klinikte Görevli Hekimler