MASA BAŞI DEPREM ACİL DURUM TATBİKATI YAPILDI...
26 Nisan 2019

Son günlerde Ege Bölgesinde meydana gelen depremler de dikkate alınarak İzmir’ in birinci derece deprem bölgesi olması dolayısı ile ilimizde olası bir deprem durumunda; hastane olarak hazırlıklı olmak ,neler yapılabileceğini görmek ,hızlı ve güvenli müdahale sağlamak amacıyla, Hastane Afet Planı kapsamında, Hastane Afet ve Acil Durum Yönetimi (HAP) Başkan Yardımcısı Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özgür Uslu başkanlığında “Masa Başı Deprem Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Hastanemiz Sivil Savunma Uzmanlığı tarafından Hastane Afet Planı (HAP) kapsamında hazırlanan Tatbikat Hastane Afet Planı (HAP) Başkanı ,Afet Acil Durum Yöneticileri ve ilgili personelin katılımıyla geçekleştirilen tatbikatta İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’ ndan gözlemciler de hazır bulundular.

Senaryo gereği 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. HAP başkanı tarafından, Olay Yönetim Ekibi (OYE) HAP Ofisi merkezine mesaj ile çağırılarak kendilerine brifing verildi ve Hastane Afet Planı saat 09: 55 ‘de aktive edildi. Depremin yol açtığı hasara müdahale hakkında ve durumu ile ilgili güvenli- hızlı bilgi akışı ( Facebook, whatsapp, telsiz, hastane mesaj sistemi üzerinden ) sağlandı. HAP başkanı tarafından verilen talimatların geri dönüşü sürekli olarak izlendi.

Deprem sonucunda; Hastane binalarından Tüberküloz (TBC) Servisi, A Blok, B Blok, C Blok’ da hasarların diğer binalara göre daha fazla olduğu görüldü.Bu binalardaki hasta ve personellerin tahliye edilmesine karar verilirken, Acil servise getirilen 93 yaralıdan 13 nün hayatını kaybettiği bilgisi alındı. Elektrikler kesildi. Hastane jeneratörü devreye girdi. Acil Servis ve önünde Triyaj alanları kuruldu. Buraya doktor ve hemşire takviyesi yapıldı. Güvenlik şeridi ile çevrilen Triyaj bölgesine personel görevlendirilmesi sağlanırken, elektrik ve oksijen sistemlerinin aktif hale getirilmesi sağlandı. Acil temiz su ve besin ihtiyacı giderildi. Hastane çevresinde bulunan diğer binaların ( Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Gıda çarşısı ve Sağlık Meslek Lisesi ) hasar ve yaralı durumları takip edildi. İl Sağlık Müdürlüğü’nden çadır talep edildi. Tüm personel izinleri ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Durumu iyi olan hastalar taburcu edildi, acil hastaların tedavi olanağı artırılarak dışarıdan hasta kabulü yapıldı.

2,5 saat süren tatbikat sonrasında yapılan değerlendirme toplantısı ile ilgili konuşan Başhekim Yardımcısı ve HAP başkanı Uzm. Dr. Özgür Uslu : “ Olası bir deprem durumunda hızlı, güvenli, koordineli ve kontrol altında müdahale sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz Masa başı Tatbikatı başarılı ve verimli geçmiştir. Senaryo gereği dijital ortamda yapılan tatbikatta herhangi bir sorun yaşanmadı. Eksikliklerimiz görülmüştür. Bütün katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi

• IMG_2044.JPG
  • IMG_2073.JPG