"1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı"

Güncelleme Tarihi: 23/03/2020

• _MG_8719.JPG
  • _MG_8716.JPG
  • _MG_8714.JPG
  • WhatsApp Image 2019-11-19 at 11.57.31.jpeg

1-30 Kasım “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı"

Hastanemizde “1-30 Kasım “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.

Hastane bahçesinde kurulan bilgilendirme standı ile
Hasta ve hasta yakınlarına Akciğer kanserinin nedenleri , hastalığın nasıl geliştiği ve koruyucu önlemlerin neler olduğu hakkında bilgi verilip, broşür dağıtımı yapıldı.

Hastanemizin konferans salonunda ; Göğüs hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu'nun hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarına yönelik "Akciğer Kanseri ile Mücadele" Temalı sunum yapti.

Doç.Dr. Berna Kömürcüoğlu ; "Akciğer kanseri, dünyada en sık görülen ve ensık ölüme neden olan kanser türüdür. Dünyada her yıl 1,3 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise her yıl 30-40 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konulmaktadır.

Tüm dünyada Kasım ayı akciğer kanseri farkındalık ayı nedeniyle halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışmaktayız.

Akciğer kanseri olguların %90’ında akciğer kanseri sigara ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olarak gelişmektedir.

Sigaranın dışında; genetik yatkınlık, asbest, radon gazı ve radyasyon maruziyeti, hava kirliliği de akciğer kanseri nedenleri arasındadır. Tüberküloz gibi bazı kronik fibrozan akciğer hastalıklarına bağlı olarak akciğerlere fibrozis gelişimi de kanser riskini artırabilmektedir.

Ancak %10-15 oranında hiç sigara içmemiş kişilerde genetik yatkınlığa ve diğer faktöelere bağlı kanser oluşabilir.

Sigaranın bırakılması ,10 yıl için de akciğer kanseri riski yarıya yakın azalmakla beraber hiçbir zaman hiç içmemiş insanların seviyesine inmez. Bu nedenle sigara içmeyi bırakmak en güzeli hiç başlamamak en güzel korunma yöntemdir.

Akciğer kanseri orta ve ileri yaşta ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Bir aydan uzun süren, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma, nedensiz kilo kaybı, halzislik gibi yakınmalara neden olabileceği gibi erken dönemde hiçbir şikayet yaratmayabilir. Kronik sigara içicisi olan veya şikayetleri geçmeyen hastaların bir göğüs hastalıkları hekimine başvurması ve senede bir kez akciğer grafisiyle değerlendirilmesini öneriyoruz."dedi .