Fransa’ da Türk öğrencilere eğitim veren Türkçe Öğretmeni Haluk Tireli (52) , otuz dört yıl önce bir motosiklet kazası geçirdi ve bu kaza sonucu idrar yollarında oluşan ezilmeye bağlı çeşitli sorunlar yaşadı. İdrar yollarındaki ileri derecedeki tıkanıklıktan dolayı idrar yapamıyor ve bu yüzden çok acı çekiyordu. Belirli aralıklarla yapılan bazı müdahaleler ile geçici olarak rahatlıyordu. Ancak Haluk Bey, onu bu hastalıktan tamamen kurtaracak kesin bir çözüm bekliyordu.
İşte bu kesin çözüm arayışı içinde Fransa ‘ dan İzmir’ e gelen Tireli , hastanemizdeki Üroloji polikliniğine başvurdu. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ercüment Aziz Peker ve ekibi tarafından gerçekleştirilen Açık yöntem “ Üretroplasti (Aşağı İdrar Kanalı Ameliyatı)” sayesinde yıllardır çektiği sıkıntılardan kurtularak sağlığına kavuştu.
Ülkemizde Sunulan Tedavi Olanakları ve Sağlık Hizmeti Ayrıcalıklı…
Belirli aralıklarla metal dilatasyon işlemi ile idrar yollarındaki tıkanıklığın giderildiğini ancak kısa bir süre sonra hastalığın tekrarladığını ifade eden Haluk Tireli şöyle konuştu : “ . Fransa ‘ da gittiğim hastanede bu ameliyatı yapan tek bir doktor vardı ve ameliyat randevusu çok ileri bir tarihe verildi. İzmir ‘ e geldim. Geçen yıl 16 Temmuz’da Üroloji polikliniğine başvurdum ve 1 Ağustos ‘da ameliyatım gerçekleşti. Bugün de doktoruma teşekkür ziyaretinde bulunmak istedim.Doktoruma ve ekibine emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemizde sunulan tedavi olanakları ve sağlık hizmeti gerçekten ayrıcalıklı.”
Yanak İçinden Alınan Dokuyla Yeni Bir Üretra…
Operasyonu gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ercüment Aziz Peker , bu yöntemin başarısından bahsederek Üretroplasti ameliyatının bu hastalıkta günümüzün en ideal tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek üretra darlığı ile şu bilgileri verdi : “ Üretra, idrar kesesindeki idrarın dışarıya çıkmasını sağlayan tüp şeklinde bir yoldur. Kazalar, geçirilmiş kapalı ameliyatlar ve sonda uygulamaları sonrası bazı insanlarda bu kanalda iyi huylu doku artışına bağlı darlıklar gelişmektedir ve idrar akışını zorlaştırarak hastaya acı vermektedir. En kötü tarafı da her türlü genişletmelere rağmen sık sık tekrarlamasıdır. Basit kolay uygulanabilir kapalı tedavi yöntemlerinin başarısı % 10 iken açık cerrahinin ( Üretroplasti: hastanın yanak içinden alınan kendi dokusu, darlık kenarına yamanır.) başarısı % 80-90’dır. Haluk Bey’ e de yaklaşık 8-10 kez uygulanmış olan kapalı yöntemlerden sonra Üretroplasti uyguladık. Günümüzde dünyada artık bu tür hastalara ikiden fazla kapalı tedavi yöntemi uygulanmaması önerilmektedir. 2 yıldır çalıştığım bu hastanede bilgilerimi ve tecrübelerimi uygulama ortamı ve olanaklarını bulduğum için çok mutluyum. İki yılda 41 Üretroplasti ameliyatı gerçekleştirdim. Hastane yönetimi ve ameliyathane personeline bu meşakkatli operasyonun gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”