PALYATİF BAKIM NEDİR?
Yaşamı tehdit eden kronik hastalıklara bağlı ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrı ve diğer problemlerin, erken tanınması ve giderilmesi ile fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla ağrının önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır.
Palyatif Bakım, kanser, kalp yetmezliği, Alzheimer, demans, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalık sürecinde meydana gelen belirtileri ortadan kaldırmayı, kronik hastalık nedeniyle beslenmesi bozulmuş hastanın beslenmesine destek olmayı, hasta ve yakınının yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir.
PALYATİF BAKIM HASTASINDA SEMPTOMLARA (BELİRTİLERE) YÖNELİK TEDAVİ
Semptomlar :
- Ağrı
- Bulantı, kusma
- Yorgunluk
- Uyku problemleri
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Nefes darlığı
- İshal ya da kabızlık
- Sinirli, kaygılı ve kızgın olma hali (anksiyete)¢
- Üzüntülü ve kırgın hissetme ( depresyon)¢
- Bilinç bulanıklığı ( deliryum)
AMAÇ
Palyatif bakımın ilk amacı; hastaların yaşadıkları bu semptomların kontrol altına alınması ve etkili bir şekilde yönetilmesini içerir.
Servisimizde ; 2 Uzman Doktor, 10 Hemşire,1 Diyetisyen,1 Fizyoterapist, 6 Yardımcı Personel görev yapmaktadır.
İleri derecede solunum sıkıntısı çeken, mekanik ventilatöre ( solunum cihazı)bağlı, genel durumu kötü olan hastaların yakınlarına, evde bakım ile ilgili eğitimler verilerek, hastanın evdeki bakım sürecine destek verilmektedir.
Genel durumu kötü olan hastalara ve hasta yakınlarına yönelik, Pskiterapist, Psikiyatrist ve Manevi Destek Uzmanı kişilerden destek alınarak, hasta ve ailesinin psikososyal –manevi gereksinimlerinin karşılanması sağlanmaktadır.
Palyatif bakım hastalarına özel banyo,
Servisimizde ;1 tanesi karantina odası olmak üzere toplam 15 yatak bulunmaktadır.
Hasta- hasta yakınlarının konforlu vakit geçirmeleri için dizayn edilen( kütüphane- TV olanağı ile) Meşgale Odası
ve Dinlenme Odası mevcuttur.