GALERİ :
KEMOTERAPİ NEDİR ?
Kemoterapi kanser tedavisinde çok sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tümörün ilaçla tedavi edilmesi anlamına gelen kemoterapi, kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önleyerek onları hasara uğratır.
KEMOTERAPİ İLAÇLARI NEREDE, NASIL UYGULANIR ?
Mutlaka bu konuda eğitimli Dr. ,Hemşire ve Sağlık Personelinin bulunduğu kemoterapi ünitelerinde uygulanmalıdır. Dr. bilgisi ve onayı olmadan, tecrübesiz bir sağlık personeli tarafından , herhangi bir hastanede veya evde kemoterapi uygulaması yapılmamalıdır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yolu ile , ağızdan hap olarak ve vücut boşluklarına uygulanabilir. Damardan uygulanan kemoterapi ilaçları serum içine karıştırılarak, belirli sürelerde verilir.
Tedavi protokolüne sıkı sıkıya uymanız önemlidir. Tedavinizin günü farklı nedenlerle değiştirilebilir. Bazen Dr.unuz kan sonuçlarına göre tedavinize ara verilebilir. Bu süre içerisinde size ne yapmanız ve tekrar tedaviye ne zaman gelmeniz gerektiği söylenecektir.
KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ
- Bulantı – Kusma
- Saç Dökülmesi
- Yorgunluk – Halsizlik
- Ağız içi yara
- Enfeksiyon
- Kanama
- Kas ve Eklemlerde Ağrı
- İştahsızlık
- Boşaltım Sistemi Sistemi Sorunları (ishal ,kabızlık)
KEMOTERAPİ UYGULAMASININ AMACI NEDİR?
Kanser tipine ve evresine göre kanseri tedavi etmek ,yayılımını önlemek,tümörün büyümesini yavaşlatmak ve vücudun farklı bölgelerine yayılmış kanser hücrelerini yok etmek amacıyla uygulanır. Bazı durumlarda kemoterapi tek tedavi seçeneğidir. Bazen de kemoterapi diğer tedavilerle (Cerrahi ve Radyoterapi) arka arkaya veya eş zamanlı olarak uygulanır. Kemoterapi ünitemizde 5 Uzman Dr ve 3 Doç. Dr. , 10 Hemşire ,6 Yardımcı Personel görev almaktadır. Kemoterapi ünitemizde 8 Onkoloji Polikliniği ve 1 Kan Alma Birimi ,1 Onkoloji Beslenme ve Destek Birimi bulunmaktadır
Ünitemizde ; 25 hasta koltuğu ve 1 adet sedye bulunmaktadır. Kemoterapi ünitesinde hasta ve hasta yakınları için bekleme alanları mevcuttur.
KEMOTERAPİ ALAN HASTANIN PSİKOLOJİK DURUMU
Size tanı konulup tedavi planlandığından itibaren endişelenip bunalıma girebilirsiniz. Yaşadığınız karmaşa sizi korkutabilir. Bu hemen hemen bütün hastalarımız için geçerli bir durumdur. Bilinmeyene karşı olan korkudur. Hastalığınız ve tedaviniz süresince neler yaşayacağınızı bilmeniz sizi korkularınızdan uzaklaştıracaktır. Yalnız olmadığınızı, çevrenizdeki dostlarınız ve tedaviniz boyunca ikili ilişkiler içinde bulunacağınız sağlık ekibimizin , sizin yanınızda ve size destek olacağını unutmayınız. Kendinizi duygusal olarak iyi hissetmeniz fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir. Olumsuz düşünceler olumsuz sonuçlar doğurur.
Hissettiklerinizi , sizi dinleyecek ,size destek olabilecek yakınlarınızla paylaşın. Bunlara rağmen hala kendinizi kötü hissediyor ve endişelerinizden kurtulamıyorsanız , sağlık ekibimiz size psikolojik destek tedavisi için yardımcı olacaklardır.